Kutya vásárlás előtti tudnivalók

A kutyatartás örömteli és értékes tapasztalat lehet az életünkben. Egy jól gondoskodott kutya hű társ lehet, aki mindig mellettünk áll, örömmel fogad minket és igazi családtagként részt vesz mindennapjainkban. Azonban, mielőtt egy kutyát befogadunk az otthonunkba, fontos megfontolni néhány alapvető aspektust. Ebben a cikkben bemutatjuk a kutya vásárlás előtti legfontosabb tudnivalókat, hogy felelős döntést tudjunk hozni a négylábú barátunk felvételekor.

Kutya vásárlás előtti tudnivalók

A megfelelő időpont megválasztása


Mikor költözzön be az új családtag? Ez is olyan szempont, amit érdemes megfontolni. Ha olyan nagyobb változások vannak az életében, mint például a költözés, egy gyermek születése, állásváltoztatás vagy akár egy nagyobb utazás, akkor ajánlatos várni egy keveset a kutyavásárlással. Ideális esetben szánjon egy kis időt a kutya megszoktatására, hogy módjában álljon kizárólag az új jövevénnyel foglalkozni.
 

Fajtatisztát vagy keveréket?


Több száz kutyafajtából lehet választani, amelyek mind küllemüket, mind viselkedésüket tekintve igen különbözőek. A fajtatiszta kutyánál a fajtaleírás alapján előre tudható, hogy mekkorára fog nőni a kölyök, milyen színű lesz, milyen hosszú lesz a szőre. Még a jövőben várható viselkedéséről is viszonylag nagy pontossággal képet alkothatunk. Ha egy bizonyos fajtájú kutya mellett döntöttünk, de még több megerősítésre van szükségünk, akkor érdemes több a kiválasztott fajtát tenyésztő kennelt felkeresni. A legtöbb lelkiismeretes tenyésztő szívesen veszi, ha megkeresik őket azok, akik érdeklődnek az általuk tenyészett kutyafajta felöl.
 

Hosszú vagy rövid szőrűt?


Ez fontos kérdés, amennyiben szoros közelségben élünk a kutyával. A hosszú szűrű kutya szőrzetének ápolására több figyelmet kell fordítani, akár naponta kell kefélni a bundáját, hogy a vékonyszálú szőr ne filcesedjen, ragadjon össze. Egyes kutyafajtákat rendszeresen kell trimmelni, nyírni ilyen például a west highland white terrier, az uszkár, a yorkshire terrier, a schauzer, az afgán agár, a bichon friese. Tévhit, hogy a rövidszőrű fajtáknak kevésbé hullik a szőre, viszont az is biztos, hogy a rövid szőrű kutya szőrápolása meglehetősen könnyebb, mint a hosszúszőrűké. A lábon és a farkon növő hosszú szőrhöz a sár és a kosz könnyebben hozzátapadhat, ám a rövid szőrű kutya esetén egy esős séta után sem mentesít minket attól, hogy letakarítsuk, áttöröljük a kutyánkat. A hosszúszőrű kutyákat is lehet lakásban tartani, de figyeljünk arra, hogy melegre érzékeny kutyák számára fontos, hogy legyen a lakásnak hűvösebb pontja, ahova nyáron vagy a fűtési szezonban visszahúzódhatnak. A rövid szőrzetű kutyákat is lehet kertben tartani, megfelelő téli védelem mellett, egy jól szigetelt, szélvédett helyen elhelyezett kutyaház és a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék elegendő gondoskodás lehet.
 

Kölyköt vagy felnőttet?


Egy kiskutya nagyon elbűvölő, és úgy alakítható, hogy felnőtt korára alkalmazkodjon a család életstílusához. A kiskutya vásárlása megadja azt a lehetőséget, hogy nevelése által viselkedését a saját igényeink szerint formáljuk. Tudni kell azonban, hogy ez esetben az alapoktól kell építkeznünk. A kölyöknevelés bizony sok idegeskedéssel járhat, időigényes, és nagyon sok odafigyeléssel jár. A szocializáció kulcsfontosságú a kutya életében, és igényli a kölyökkel való folyamatos kommunikációt és a szüntelen tanítást, attól a pillanattól kezdve, hogy a gazdához került. A kölyökkutyát kétségtelenül olyanra nevelhetjük, amilyenre szeretnénk, kérdés azonban, hogy sikerrel fogunk-e járni ezen a téren.

Ha kevés az időnk, akkor inkább felnőtt kutyát vegyünk magunkhoz. Egy kölyök mindent megrág, és kezdetben nem is szobatiszta. Szüksége van valakire, aki ideje nagy részét vele tölti, hogy megtaníthassa neki, mit szabad és mit nem, és sétál vele, hogy megismerkedjen a külvilággal. Egy felnőtt kutyának már kialakult személyisége van, így fontos, hogy körültekintően válasszunk. Nem vagy kicsit rágcsálnak és általában szobatiszták, de időre van szükségük ahhoz, hogy beilleszkedjenek otthonunkba és életünkbe. Az is lehet, hogy már megtanítottak neki sok mindent, és még az is jó érzéssel tölthet el bennünket, hogy megmenthettünk egy kutyát a bizonytalan jövőtől és szerető otthont nyújtottunk neki.

PR cikk

Adokveszek.hu Kft. © 2024
Minden jog fenntartva.
Belépés Regisztráció Részletes keresés